Dresaj    

Comunicarea canina

Ciobanesc Caucazian
 
 
 
 

La fel ca si oamenii, canii au propriul lor limbaj. Metoda de comunicare folosita depinde foarte mult de distanta dintre cele doua animale. Cand doi caini sunt foarte aproape unul de altul ei pot folosi cele trei tipuri de comunicare: Vizuala, Sonora si Olfactiva.

Comunicarea vizuala este data de limbajul trupului. Multe din gesturile faciale si pozitiile corporale ale cainilor indica intentiile si starea lor emotionala.

Comunicarea auditiva reprezinta semnalele sonore pe care caini si le transmit unul altuia si se clasifica în patru categorii: scheunatul, maraitul, latratul si urlatul.

  • Scheunatul: Prin scheunat cainele îsi exprima o stare de disconfort, nu se simte bine, îi este foame, frig sau îl doare ceva sau poate semnaliza si subordonarea prieteneasca. Scheunatul are cam acelasi rol cu plansul unui bebelus.
  • Maraitul: În general, prin marait cainele avertizeaza asupra intentiilor potrivnice si reprezinta de obicei o amenintare.
  • Latratul: Reprezinta modul prin care un caine îsi exprima o stare, o dorinta sau un mod de a informa despre prezenta sa într-un loc. Cainii folosesc latratul ca pe un santaj pentru a obtine ceea ce îsi doresc de la stapani.
  • Urlatul: Este mai des întâlnit la lupi decat la cainii domestici. Urlatul este chemarea la vanatoare dar are si o importanta functie sociala.

Comunicarea olfactiva reprezinta pentru caini un mod de a afla si de a transmite o mare cantitate de informatii. Cainii pot avea multe surse de mirosuri comunicative cum ar fi: Secretiile vaginale, fecalele, secretiile glandelor anale, saliva.

  • Urina: este pentru caine cea mai importanta sursa de informatii din punct de vedere al comunicarii. Mirosind doar o picatura de urina, un caine poate afla sexul cainelui care a urinat, daca acel caine, indiferent de sex, este sau nu castrat sau daca este femela este în calduri.
  • Fecalele sunt de asemenea o sursa de informatii cu ar fii aflarea sexului celui care a defecat.
  • Secretiile glandelor anale au miros, culoare si consistenta variata. Fiecare caine are propriul sau tip de secretie care îl identifica.
  • Saliva este o alta sursa de informatii. Cand doi caini se întalnesc, acestia îsi adulmeca si îsi ling botul unul altuia, astfel ei aflând daca celalalt caine a mancat recent

Cu cat vom reusi sa întelegem mai bine si mai mult din modul de comunicare al cainilor, cu atat noi oamenii, vom reusi sa ne întelegem mai bine cu cel mai bun prieten al omului, cainele.


dresaj
dresaj de ring
dresaj de companie
probleme de comportament
personalitatea canina
pensiune canina
comunicarea canina
dog sitter
nutritie
utile
predarea cainelui
recomandari
cabinete veterinare
ordonanta de urgenta
canise si cluburi
contact
 
 Oferte speciale
Get your free Daily Horoscope and astrology reports
  Catalog Web
 
 
Copyright © 2002-2005 dresaj.com      
   
Este interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site fara acordul scris al detinatorului dreptului de autor.